Ekonomi

Tüccarların faiz görünümünü yeniden değerlendirmesiyle dolar gevşedi

ABD doları, Federal Rezerv yetkililerinin kısıtlayıcı para politikasının devam edeceği yönündeki açıklamalarının ardından yatırımcıların ABD faiz oranlarının görünümünü değerlendirmesiyle bugün gevşeme yaşadı. Bu durum, güçlü ABD ekonomik verileri ve kalıcı enflasyonun etkisiyle doların güçlendiği ve yakın vadeli faiz indirimlerine yönelik beklentilerin azaldığı bir dönemin ardından geldi. Buna ek olarak, Orta Doğu’daki gerilimler doların güvenli liman olarak cazibesini artırdı.

Para biriminin gücünün piyasalar üzerinde önemli etkileri oldu ve Japon yeni 34 yılın en düşük seviyelerine yakın seyrederek Japon yetkililerin olası piyasa müdahalesine ilişkin endişelerine yol açtı. Gelişmekte olan ülke para birimleri de dolardaki tırmanışın baskısını hissetti.

Çarşamba günü yaşanan son bir gelişmede, ABD, Japonya ve Güney Kore, açılış niteliğindeki üçlü finans diyaloğu sırasında döviz piyasaları konusunda yakın istişarede bulunma konusunda anlaşarak Tokyo ve Seul’ün para birimlerindeki sert düşüşten endişe duyduklarının sinyalini verdi.

Euro, Çarşamba günü %0,5’lik bir artışla Salı günü ulaştığı beş ayın en düşük seviyesinden uzaklaşmasına rağmen 1,0664 dolarda marjinal olarak zayıfladı. İngiliz Sterlini ise bir önceki güne göre %0,02’lik hafif bir artışla 1,2449 dolardan işlem gördü.

Altı büyük para biriminden oluşan bir sepete karşı bir ölçü olan dolar endeksi, Salı günü görülen 106,51’lik beş buçuk ayın zirvesinden geri çekilerek 105,97 seviyesindeydi. Endeks bu yıl %4,5’lik bir artış kaydetti. CME FedWatch Tool tarafından belirtilen mevcut piyasa beklentileri, Federal Rezerv’in bu yıl 44 baz puan faiz indirimi yapması yönünde; bu da yılın başında öngörülen 160 baz puandan önemli bir düşüş anlamına geliyor ve Eylül ayı artık gevşeme döngüsünün en erken başlangıcı olarak görülüyor.

Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) Haziran ayında faiz indirimine gideceğine ilişkin daha önceki tahminler, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ve merkez bankacılarının yorumları da dahil olmak üzere son veriler ışığında revize edildi. Çarşamba günü yapılan bir Federal Rezerv anketi, ABD ekonomik faaliyetlerinin Şubat sonundan Nisan başına kadar ılımlı bir şekilde genişlediğini ve enflasyon baskılarının sabit kalmasının beklendiğini gösterdi.

Fed Başkanı Michelle Bowman Çarşamba günü yaptığı açıklamada, ABD enflasyonunun düşürülmesinde kaydedilen ilerlemenin bir platoya ulaşmış olabileceğini ve mevcut faiz seviyelerinin enflasyonu Fed’in %2’lik hedefine geri getirmek için yeterli olup olmadığının belirsiz olduğunu ifade etti. Commonwealth Bank of Australia’da kıdemli ekonomist olan Kristina Clifton, FOMC’nin Eylül ayında bir faiz indirimini düşünmesi için bir dizi düşük TÜFE okumasının gerekli olacağını belirtti.

Yen dolar karşısında %0,05’lik hafif bir artışla 154,29’a yükseldi ancak Salı günü gördüğü 154,79’luk 34 yılın en düşük seviyesine yakın kaldı. Yen bu yıl %8,65 oranında değer kaybetti. Piyasa katılımcıları, Japon yetkililerin yeni desteklemek için olası müdahalesine ilişkin beklentilerini ayarladılar ve müdahale her an gerçekleşebilecek olsa da, artık önceki 152 yerine 155 seviyesini olası bir tetikleyici olarak görüyorlar.

IG’de piyasa analisti olan Tony Sycamore, USD/JPY paritesindeki son geri çekilmenin Japon yetkililerin yene destek vermeye devam etmesi için teşvik edici olabileceğini belirtti. Japonya’nın yeni desteklemek için yaptığı son müdahale 2022 yılında gerçekleşmiş ve tahmini olarak 60 milyar dolar harcanmıştı.

Diğer döviz haberlerinde, Avustralya doları nispeten değişmeyerek 0,6439 dolarda kalırken, Yeni Zelanda doları Çarşamba günü %0,6 değer kazandıktan sonra hafif bir düşüşle 0,5914 dolara geriledi.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu