Haber

İşsizlik Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılması ve Bazı Kanunların Kanunlaşmasına Dair Kanun Tasarısı

Çalışma hayatına ilişkin düzenlemelerin yer aldığı İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek madde haline getirildi.

Kanuna göre kısa çalışma ilişkilerine “genel salgın” durumu da eklenecek. Sigortalıların kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilmesi için gereken baz prim ödeme gün sayısı 600’den 450’ye indirilecek.

Kısa çalışma ödeneğinden yararlanılabilmesi için sigortalının kısa çalışmaya başlamadan önceki son 120 gün boyunca hizmet sözleşmesine tabi olması ve son 3 yılda en az 450 gün sigortalı çalışmış olması gerekmektedir. ve işsizlik sigortası primlerini ödediler.

Kısa çalışma ödeneği sigortalıya her ayın 5’inde ödenecektir. Ödeme tarihini öne almaya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı yetkili olacak.

Kısa çalışma ödeneği damga vergisi dışında herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmayacak ve nafaka borçları hariç onda birinden fazlası haczedilemez, bölünemez veya başkasına devredilemez.

Kısa çalışma ödeneği olarak ödenen süreler, kısa çalışmanın başlamasından itibaren 3 yıl içinde hizmet akdinin feshi nedeniyle yapılacak işsizlik ödeneği ödemelerine hak kazanılan sürelerden düşülecektir.

Sigortalının kusurundan kaynaklanan fazla ödemeler sigortalıdan yasal faizi ile tahsil edilecek olup, vefat eden sigortalıya ilişkin fazla ödemeler geri tahsil edilmeyecektir.

Uygulama, kısa çalışmaya başlama tarihi bu yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce olanlar için de geçerli olacak. Kısa çalışma ödeneğine ilişkin kararlar 1 Mart’ta yürürlüğe girecek.

Asgari ücret desteği 700 lira olacak

Ek istihdam sağlamak ve özel politika gerektiren, mesleki yeterlilik belgesine sahip kadın, genç ve işsizlerin istihdamını desteklemek amacıyla verilen teşvik 31 Aralık 2025 tarihine kadar devam edecek, Cumhurbaşkanına başvuruyu Aralık ayına kadar uzatma yetkisi verilecek. 31, 2026.

Kanuna göre asgari emekli maaşı Ocak ödeme döneminden itibaren uygulanmak üzere 7.500 liradan 10.000 liraya çıkarılacak.

İşverenlerin işgücü maliyetlerini düşürerek istihdamı artırmak ve kayıtlı istihdamı korumak amacıyla 2016 yılından bu yana uygulanan asgari fiyat desteği, 2024 yılında aylık 700 lira olarak uygulanacak. Böylece asgari fiyat desteği 500 liradan artırılacak. liradan 700 liraya.

Ocak ödeme transferi ile geçerli olacak SSK ve Bağkur emekli maaşlarında 6 aylık artış oranı yüzde 49,25 olacak.

İş sağlığı ve güvenliği denetimlerine ilişkin düzenlemeler

Kanun kapsamında eğitim kurumları, ortak sağlık ve güvenlik birimleri, ekipman muayene kuruluşları, iş hijyeni ölçüm, test ve analiz laboratuvarlarını denetlemek, yetkilendirmek, denetlemek ve denetlemek üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkili olacak.

Bakanlık adına denetim, denetim ve kontrol, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğünde görev yapan uzman ve uzman yardımcıları, mühendis, fizikçi, kimyager, biyolog ve hekimler tarafından gerçekleştirilecek.

Görevlendirilen işçi, denetim, teftiş ve kontrol sırasında mümkün olduğu kadar işi aksatmamak, patronun ve işyerinin mesleki sırlarını, gördüğü ve öğrendiği hususları tamamen örtülü olarak saklamakla yükümlü olacak. Görevlendirilen çalışana patron veya çalışanlar tarafından gerekli olanaklar sağlanacaktır.

Görevli Bakanlık çalışanının kolluk kuvvetlerinin yardımına ihtiyaç duyması halinde, askeri işyerleri hariç durumu ilgili mülki idare amirine bildirecek. Mahallin mülki amiri talebi uygun görürse yeterli kolluk kuvvetini görevlendirecek.

-CHP milletvekillerinden alkışlı protesto

Teklif maddelerine ilişkin görüşmelerin tamamlanmasının ardından kendi adına konuşan CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, emeklilere yönelik düzenlemenin yetersiz olduğunu söyledi.

Başkar, konuşmasının sonunda kürsüye davet ettiği CHP’li milletvekilleriyle birlikte hükümetin emeklilere yönelik politikasını alkışlarla protesto etti.

Yönetmeliğin kabul edilmesinin ardından TBMM Başkan Vekili Celal Adan, toplantıyı 30 Ocak 2024 Salı günü saat 15.00’te toplanmak üzere kapattı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu