Ekonomi

Yeni pazarlar için ülkelere ihracat incelemesi

İstanbul’da düzenlenen MÜSİAD Vizyoner ’23 Zirvesi’nde konuşan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, şunları söyledi: Dünya gündeminde yeşil ve dijital dönüşümün ön plana çıktığına işaret ederek, ürünlerin dijital ve yeşil çözümler sunmasının rekabet gücünün temel kriteri haline geldiğini söyledi.

Bakan, yeşil ekonomilere yönelimin arttığı, iklim değişikliğiyle mücadelenin ve sürdürülebilir kalkınma hedefine ulaşmanın küresel bir seferberliğe dönüştüğü bir dönemden geçtiğimizi ifade etti.

Türkiye’nin kuraklık ve iklim değişikliğiyle mücadele konusunda küresel çalışmalara katıldığını, 2021’de Paris Anlaşması’nı onayladığını ve 2053’te karbon nötr ekonomi olma hedefini açıkladığını hatırlatan Bolat, şöyle devam etti:

“AB’nin başlattığı Yeşil Düzen süreci, ülkemizin yeşil ve dijital dönüşüm sürecinin ana odağı haline geldi. Bu süreçte Ticaret Bakanlığı olarak öncü rol üstleniyor ve ülkemizin sürdürülebilir, kaynak aktif bir ekonomiye geçişine destek oluyor. ve yeşil ekonominin kalkınma hedefleri doğrultusunda, bakanlıklar arası uyum rolünü üstlenmiştir.”Bakanlığımızla uyumlu olarak 2021 yılında yayınlanan Yeşil Anlaşma Eylem Planı ile yeşil enerji gibi birçok farklı alanda adımların atılması planlanmaktadır. dönüşüm, endüstriyel üretimin karbondan arındırılması, döngüsel ekonomi dönüşümü, sürdürülebilir ulaşım ve tarım, teknolojik dönüşüm ve inovasyon ve yeşil finans.”

‘Türkiye değerli bir aday ülkedir’

Bakan Bolat, dijital dönüşümün ve bu bağlamda yapay zekanın, çeşitli risklerin yanı sıra değerli iş ve ticaret fırsatlarını da beraberinde getirdiğini belirterek, “Dijitalleşmenin sunduğu fırsatların yanı sıra, 2019 yılında yaşanan tedarik ve lojistik sıkıntılarının da arttığını gözlemliyoruz. Özellikle Batılı ülkelerde travma yaratan salgın, Türkiye için de önemli fırsatlar sunuyor. “Salgın sonrası dönemde değişmesi muhtemel olan küresel arz ve ticaret haritası bağlamında Türkiye önemli bir ülke olarak öne çıkıyor.” Yatırım, üretim ve ihracat açısından aday ülke.” dedi.

Bolat, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde son 21 yılda yapılan dev yatırımlarla Türkiye’nin alt ve üst yapısıyla, eğitim ve sağlık sistemiyle, sanayi ve tarımıyla, turizm branşıyla, turizm branşıyla büyük bir ekonomi ve güçlü bir ülke haline geldiğini söyledi. ihracat, askeri ve siyasi güç. Alanında dünyada etkin ve saygın bir konuma ulaştığını belirtti.

1923’te 50,8 milyon dolar, 1973’te yıllık 1 milyar dolar, 1987’de ayda 1 milyar dolar ihracat yapabilen bir ülkeden, bugün günde 1, bazen 1,5 milyar dolar ihracat yapan bir ülke haline geldiğini belirten Bolat, şöyle konuştu:

“Dün ihracat rakamı 1 milyar 200 milyon dolardı. Bugün 255 milyar doları mal, 100 milyar doları hizmet olmak üzere yılda 355 milyar dolar döviz geliri elde eden bir ülkeyiz. 1980’li yıllarda birkaç tarım ürünü gibi incir, tütün ve kuru üzüm olarak ihracat yapabilen bir ülkeden, savunma sanayii ve yazılım ihraç eden bir ülke haline geldik.Bunu sanayicimiz, çiftçimiz, ihracatçımız, esnafımız, memurlarımız ve personelimiz ile birlikte hiç şüphe yok ki başardık. yani ‘BİZ’. Türkiye Yüzyılı’nda temel amacımız, dünyanın ilk 10 ekonomisi arasında yer almak ve orta gelir tuzağını aşıp zenginler ligine katılmaktır. Cumhurbaşkanımızın çizdiği Türkiye Yüzyılı vizyonu çerçevesinde ülkemizin kalkınmasını ve vatandaşlarımızın refahını artırmayı hedefleyen, yatırımı, üretimi, istihdamı ve ihracatı ön planda tutan politikalarımızı kararlılıkla uygulamaya devam edeceğiz.”

Ülkelerde pazar taraması

Bakan Bolat, gelecek dönemin vazgeçilmezlerinin katma değerli üretim ve ihracat olduğunu belirterek, “Savunma sanayi ihracatında dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olmak, yazılım ihracatında yüzde 3,4 10 milyar dolar hedefine ulaşmak” dedi. milyar dolar, yazılım ihracatı, yerli ve milli otomobil TOGG’un ihracatı. “Yüksek teknolojili ürün ihracatımızı artırmak bu dönemin hedefleri arasında.” söz konusu.

“Tek yol ihracattır” anlayışı çerçevesinde hem mal hem de hizmet ihracatına yönelik çeşitli destekler sağladıklarını belirten Bolat, ihracatçının her adımına destek verdiklerini, 2024 yılı bütçesini ve ihracat desteklerini artıracaklarını söyledi. Yüzde 115 oranında Ticaret Bakanlığına bağlanarak ihracatçıların hizmetine sunuldu.

Bolat, ticarette yenilikçi yaklaşımlar arayarak pazar ve ürün çeşitliliğini sağlamak için yeni pazarlara ulaşmaya ve mevcut pazarlardan alınan payı artırmaya büyük önem verdiklerini belirterek, “Geçen yıl ‘Uzak Ülkeler Stratejisi’ni açıklamıştık. Türk mallarının ulaşamadığı yer kalmamalı. Ayrıca ‘İslam Ülkeleri İhracatı’ da ‘Kalkınma Stratejisi’ çerçevesinde her ülkenin pazar yapısını inceleyerek potansiyel sektörleri ve ürünleri belirlemek için çalışmalarımızı aktif olarak sürdürüyoruz. ‘Afrika ile Ticaret ve Yatırım Geliştirme Stratejisi’. Sadece mal ihracatını değil, hizmet ihracatını da yoğun bir şekilde destekliyoruz.” dedi.

haberbahce.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu