Sağlık

Lösemi şüphesini artıran 4 önemli soru!

(2-8 KASIM LÖSEMLİ ÇOCUKLAR HAFTASI)

En sık 2-5 yaş arası görülüyor

Löseminin ilk belirtileri bacaklarda görülüyor

Dizinizde morluk varsa acele edin!

LÖSEMİ ŞÜPHESİ YARATAN 4 DEĞERLİ SORU!

 

Çocuklar büyüyüp küçülür… Bu dönemde küçük morluklar, ufak sıyrıkların oluşması normaldir. Ancak özellikle diz üstü yumuşak dokuda sebepsiz ortaya çıkan, sayısı artan ve çabuk iyileşmeyen morluklara dikkat etmek gerekir. Çünkü oyun çağında sıklıkla karşılaşılan lösemi, genellikle ilk belirtilerini bu formda gösteriyor. Acıbadem Altunizade Hastanesi Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Canpolat,  2-8 Kasım Lösemili Çocuklar HaftasıAçıklamasında lösemi şüphesini uyandıran kaçınılmaz belirtileri anlattı, ebeveynlere önemli uyarı ve önerilerde bulundu.

 

 

Halk arasında ‘kan kanseri’ olarak bilinen lösemi, yüzde 30’luk görülme oranıyla çocukluk çağı kanserleri arasında ilk sırada yer alıyor. Yenidoğan döneminden ergenliğe kadar her yaşta görülebilmesine rağmen en sık 2-5 yaş arası çocuklarda görülür. Lösemiye genetiğin yanı sıra çevresel faktörlerin de neden olduğu, çocuklarda genetik faktörlerin, yetişkinlerde ise çevresel faktörlerin daha etkili olduğu düşünülmektedir. Tıbbi gelişmelerin her geçen gün hızlandığı ve daha etkili tedavi sonuçlarının elde edildiği günümüzde, erken tanı ve gerçek tedavi ile çocukluk çağı lösemilerinin yüzde 75’i tedavi edilebiliyor; Akut lenfoblastik lösemide yüzde 95 oranında iyileşme oranı elde ediliyor. Acıbadem Altunizade Hastanesi Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Canpolat,Lösemide yüksek iyileşme oranına ulaşmak için erken teşhisin son derece önemli olduğunu vurguluyor.

 

O kadar çok semptom var ki!

Löseminin, kemik veya kan hücrelerinin kontrolsüz çoğalması ve bölünmesi sonucu ortaya çıkan, hayatı tehdit eden önemli bir hastalık olduğunu belirten Prof. Dr. Canpolat, şöyle konuştu: “Löseminin yorgunluktan ateşe kadar pek çok belirtisi vardır. Nedeni bilinmeyen uzun süreli ateş, çabuk yorulma, halsizlik, kol ve bacak ağrıları, ağız, diş, burun gibi vücudun farklı yerlerinde meydana gelen ve iyileşmesi zaman alan küçük kanamalar, vücutta kan görülmesi, Dışkı ve idrarda artış ve karaciğer, dalak ve lenf düğümlerinde büyüme olması durumunda ebeveynlerin zaman alması gerekir. “Aklını kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmalı.”

 

Kanamalara dikkat!

Löseminin belirtileri diğer bazı hastalıkların belirtilerine çok benzer. Kanama farklı ve en dikkat çekici belirtilerden biridir. Bazen deri altı dokuda, bazen de dişlerde ve damakta kanama meydana gelir. Bunun nedeni ise lösemiye bağlı olarak trombosit sayısının azalmasıdır. Lösemi, kan hücrelerini olumsuz etkilediği için vücudumuzdaki kanamayı durdurmakla görevli trombositlerin sayısının hızla azalmasına, kanamanın ve deri altındaki kanamaların morarma şeklinde görünmesine neden olur.

 

Bu soruların yanıtlarını bulun

Lösemiye bağlı kanamaların en sık görüldüğü bölgelerden biri de bacaklardır. Bacaklarda görülen morlukların çok önemli olduğunu ancak bu morlukların diz üstünde olmasının daha önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Cengiz Canpolat; Anne ve babaları şu sözlerle uyarıyor: “Diz altındaki morluklar yaramazlık ve dikkatsizlik anlamına gelse de diz üstü morluklar hastalık belirtisi de olabilir.” Özellikle 2-12 yaş arası oyun ve okul çağındaki çocuklarda diz üstü yumuşak dokuda çarpma veya düşme sonucu oluşsa bile morluk gördüğünüzde aşağıdaki soruların cevabını arayın. Bunlardan bir veya birkaçına evet diyorsanız hemen bir uzmana başvurun. İşte morluklar hakkında cevaplamanız gereken sorular:

  1. Morluklar diz üstü mü?
  1. Sayıları fazla mı?
  2. Çarpma sonucu mu oluşuyor yoksa kendi kendine mi oluşuyor?
  3. Çok mu büyük ve karanlık?

Lösemi tanısı kolay kan sayımı ile konur

Çocuğun hematolog tarafından muayene edilmesi ve kolay kan sayımı yapılmasıyla birçok hastalığın ortaya çıkması veya ilerlemesinin önlenebileceğine dikkat çeken Dr. Dr. Cengiz Canpolat, sözlerine şöyle devam ediyor: “Gerekirse kemik iliği incelenerek tanı konur. Lösemi hastaları, gecikmeksizin teşhis konulduğu takdirde, türüne ve risk grubuna bağlı olarak 2 ila 3 yıllık tedavi sonrasında iyileşip günlük hayatlarına dönebilmektedirler. Günümüzde tıbbın hızla ilerlemesi başta lösemi olmak üzere kan hastalıklarının tedavisindeki başarıyı büyük ölçüde artırmaktadır. Çocukluk çağı lösemisinde bu oran genellikle yüzde 75, akut lösemide ise yüzde 90’ın üzerindedir. Burada en önemli nokta hastaya erken teşhis konulması ve daha sonra uygun tedaviyi almasıdır. “Erken teşhiste ebeveynlerin dikkatli gözlemci olması, şüpheli durumlarda uzmana başvurması hayati önem taşıyor.”

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

erzinhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu