Haber

Kemeraltı Çarşısı yılbaşına hazırlanıyor

Kemeraltı Çarşısı yılbaşına hazırlanıyor

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı ve TARKEM Yönetim Kurulu Başkanı Tunç Soyer, yeni yönetim kurulu üyelerinin belirlendiği TARKEM Genel Kurul Toplantısı’nda Kemeraltı’nda yürütülen altyapı ve üstyapı çalışmalarını anlattı. İlk iki etapta tamamlanan aydınlatma, çatı kaplama ve sokaklarıyla 6 haftada İzmirlileri daha keyifli bir Kemeraltı’na davet edeceklerini belirten Lider Soyer, “Muhteşem bir yılbaşı kutlaması planlıyoruz. “İnsanları dünyanın en eski, en büyük açık hava alışveriş merkezinde kutlamaya davet edeceğiz” dedi.

Kamu, sivil toplum ve özel sektör iş birliğiyle şehrin tarihi değerlerini ve kültürel mirasını korumak ve geliştirmek amacıyla 2012 yılında kurulan Tarih Kemeraltı İnşaat Yatırım Ticaret AŞ’nin (TARKEM) 2022 Olağan Genel Kurul toplantısı gerçekleştirildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde düzenlenen etkinlik, Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilecek. (AASSM) yapıldı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı ve TARKEM Yönetim Kurulu Başkanı Tunç Soyer başkanlığında yapılan toplantıda yeni dönem yönetim kurulu üyeleri belirlendi.

“TARKEM Türkiye’nin en verimli yapılarından biri”

İzmir Tarihi Kent Merkezi’nde UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınması amacıyla çalışmaların sürdüğünü belirten Önder Tunç Soyer, “TARKEM belki de Türkiye’nin en verimli, en çok izlenen yapılarından biri. İzmir’in gözbebeği Kemeraltı’nı gelecek yıllara taşımak için çok önemli bir misyon üstlenmiş ve her geçen gün sağlıklı büyümesini sürdüren bir yapıdır. “Bu günlerin oluşmasında emeği geçen, emeği geçen herkese teşekkür ederiz.”

“Yılbaşı gecesi Kemeraltı’nda muhteşem bir kutlama yapacağız”

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Kemeraltı’nda yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgi veren Başkan Soyer, şunları söyledi: “Kuşaklama Projesi dediğimiz bir çalışmayı sürdürüyoruz. Yatırımımız yaklaşık 700 milyon liranın üzerinde. 4 aşamalı bir çalışma. İlk 2 etap 6 haftada tamamlanacak. Sonrasında 3. ve 4. etaplar için çalışmalarımıza devam edeceğiz. Kadifekale ve İkiçeşmelik’ten gelen yağışlar Kemeraltı’nın çanak konumunda olması nedeniyle esnafın dükkânlarını sular altında bıraktı. Artık bunu tamamen ortadan kaldırmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kemeraltı cadde ve sokaklarının altında adeta yer altı nehirleri yaratıyoruz. Zorluk şudur; Yağmur suyu, atık su, elektrik, telefon kabloları bunların hepsinin kesintisiz devam etmesi gerekiyor. O yüzden bu gece yapılan bir çalışmadır. 6 hafta sonra ilk 2 aşama tamamlanacak. Bu süreç boyunca Kemeraltı Esnaf Derneğimiz ve muhtarımızın inanılmaz desteği oldu. Çok teşekkür ederim. Yine onların teklifiyle bu yılın son etkinliğini şu şekilde planladık; İzmir’de yılbaşını Cumhuriyet Meydanı ve Gündoğdu Meydanı’nda kutlardık. Bu yıl İzmirlileri Kemeraltı’na davet edeceğiz” dedi.

“Türkiye’ye örnek model”

6 haftada iki etapta tamamlanan aydınlatması, yılbaşı süslemeleri, saçakları ve sokaklarıyla İzmirlileri daha keyifli bir Kemeraltı’yla buluşturacaklarını belirten Lider Soyer, sözlerini şöyle tamamladı: “Hazırlıklara başladık. Muhteşem bir yılbaşı gecesi kutlaması planlıyoruz. İnsanları dünyanın en eski, en büyük açık hava alışveriş merkezinde kutlamaya davet edeceğiz. 6 hafta sonra hepinizi bekliyoruz. Kemeraltı gerçekten İzmir’in kalbidir. Sanki bu kalbe hep birlikte masaj yapıyoruz. Damarları açıp gençleştirmeye çalışıyoruz. Bu İzmir için çok değerli bir girişim, Türkiye için de örnek bir model” dedi.

Faaliyet, bilanço ve mali sunum

TARKEM Genel Müdürü Sergenç İneler, Kemeraltı bölgesinin geleceğini parlak bir şekilde şekillendirmek ve İzmir’i dünyaca ünlü bir tarihi merkez haline getirmek için vizyon oluşturduklarını belirterek, 2022 yılı faaliyet raporunu aktardı. Genel Müdür Sergenç İneler, projeden örnekler verdi. Şehit Yakınları ve Gaziler Konukevi, Sakin Yer Agora, Köy Enstitüleri Anıt ve Kültür Konutu projelerini hizmete açan, Zeybek Anıt Konutu ve Kültür Merkezi ile Tarihi Pasaj Restoran’ın da açılışa hazır olduğunu belirtti. İneler, tarihi çarşıda devam eden onarım çalışmaları hakkında da bilgi verdi. Toplantıda bilanço ve mali tablolar da sunuldu.

TARKEM’de yeni dönem

Toplantıda TARKEM Yönetim Kurulu’nda 2023-2026 yılları arasında görev yapacak isimler belirlendi. Listede Lider Tunç Soyer, Alp Avni Yelkenbiçer, Aydın Buğra İlter, Ayşegül Kurtel, Deniz Barçın, Ece Elbirlik Ürkmez, Fadıl Sivri, Hasan Eke, İlknur Rodoplu, İshak Şikar, Necip Kalkan, Salih İhtimam, Semih Girgin, Serdar Dağıstan ve Sergenç yer alıyor. İneler. alınmış. Genel Kurul toplantısının ardından yeni yönetim kurulu üyeleri arasında görev dağılımı yapıldı.

TARKEM Hakkında

TARKEM (Tarihi Kemeraltı İnşaat Yatırım Ticaret A.Ş.) iştirakinin yüzde 51’i kamuya (Kültür ve Turizm Bakanlığı, İzmir Valiliği, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Konak Belediyesi), sivil topluma (İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Odası) aittir. Sanayi Odası, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, İzmir Ticaret Borsası, Ege İhracatçı Birlikleri, Deniz Ticaret Odası, ESİAD, İZSİAD, EGİAD vb.), Kemeraltı ve Çevresi (Kemeraltı), yüzde 49’u 176 ortaktan oluşuyor. İzmir’e, Kemeraltı’na bağlı insanlardır. , Kadifekale, Basmane) Kentsel Yenileme Alanının yeniden canlandırılmasını amaçlayan bir kamu-özel işbirliği yapısı olarak faaliyet göstermektedir.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile TARKEM arasında, UNESCO Dünya Miras Kalıcı Listesi’ne eklenen İzmir Tarihi Liman Kenti Yönetim Planı’nın hazırlanmasına ilişkin 5 Mayıs 2020 tarihinde protokol imzalandı. 14 Nisan 2020 tarihli liste ve UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne adaylık belgesi. imzalandı. Bu protokol uyarınca TARKEM, İzmir Tarihi Liman Kenti Yönetim Planı ve UNESCO Dünya Miras Listesi’ne adaylık belgelerini hazırlamaya yetkili kurum olmuştur.

22 binada çalışmalar sürüyor

TARKEM, Kemeraltı ve Çevresi Kentsel Yenileme Alanı’ndaki kentsel varlıkların korunması ve topluma kazandırılması amacıyla toplam 19 gayrimenkul projesi kapsamında 22 binada çalışmalar yürütüyor. Proje, İzmir Tarihi Kent Merkezi’nde belirlenen 19 alt bölgeden seçilen Basmane Bölgesi, Kestelli Bölgesi ve Havralar Bölgesi olmak üzere 3 bölgede çalışmalarını yoğunlaştırdı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Ekim 2023 itibarıyla hizmete açılan Huzur Yeri AGORA, Şehit Yakınları ve Gaziler Misafirhanesi ile Köy Enstitüleri Anıt ve Kültür Konutları binalarının açılışları İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı ve TARKEM Yönetim Kurulu Başkanı Tunç tarafından yapıldı. Soyer.

Tarihi Pasaj Restoran ve Zeybek Anıt Konutu ve Kültür Merkezi 2023 yılı sonunda hizmete açılacak. Tarihi Kent Merkezi’nde şu anda 5 onarım sürüyor. Onarım çalışmalarının 2024 yılında tamamlanarak pasaj restoranları, misafir konutları, müzeler, anıt konutlar ve ofisler gibi uygun işlevlerle bölgenin yeniden canlandırılması hedefleniyor. 2025 yılı sonuna kadar 7 binanın daha onarımının tamamlanması planlanıyor.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

haber-camoluk.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu