Haber

Hollanda İsrail’e verdiği destekten dolayı dava ediliyor

Hollanda’daki Oxfam Novib, Uluslararası Af Örgütü, PAX ve The Rights Forum gibi insan hakları örgütleri, hükümetlerinin İsrail’e olan güveni ve Gazze’deki savaşa ilişkin tutumu nedeniyle Hollanda devletine dava açıyor.

Oxfam Novib’den yapılan yazılı açıklamada, Hollanda’nın Gazze’deki savaşa yönelik tutumu ve özellikle İsrail’e askeri teçhizat desteği nedeniyle Hollanda devletine dava açılacağı belirtildi.

Açıklamada, kadın ve çocukların da aralarında bulunduğu 12 binden fazla Filistinlinin ölümüne neden olan İsrail’in Gazze’deki baskınlarının kınanması için hak örgütleri tarafından Hollanda hükümetine yapılan çağrının yanıtsız kaldığı kaydedildi.

Açıklamada, Hollanda’nın İsrail’in savaş hukukunu açıkça ihlal etmesine karşı tavır almayı reddettiği, Oxfam Novib, Uluslararası Af Örgütü, PAX ve The Rights Forum gibi kurumların hükümete karşı ortak dava açacağı belirtildi. .

İsrail’in ihlallerinden Hollanda’nın sorumluluğu

Açıklamada, diplomatik kaynaklardan İsrail’e askeri yardım sağlanmasının Hollanda’yı İsrail’in ihlallerinden sorumlu tutabileceği yönündeki uyarılara rağmen Hollanda hükümetinin İsrail’e F-35 savaş uçakları için parça tedarik etmeye devam ettiği kaydedildi.

Hollanda’nın Tel Aviv Büyükelçiliği’nin Hollanda hükümetine sunduğu raporlarda, İsrail’in “uluslararası insani hukukun ciddi ihlallerine” yol açabileceği yönündeki uyarıların basına yansıdığı, hükümetin buna rağmen harekete geçtiği belirtildi. hem kendi silah ihracatı politikasına hem de uluslararası anlaşmalara aykırı davranarak İsrail’e karşı askeri harekat başlattı. Ekipman tedariği ve kesime devam etme kararı alındığı vurgulandı.

Bombalar Hollanda’nın askeri desteğiyle atılıyor

Oxfam Novib Direktörü Michiel Servaes yaptığı açıklamada; “Yardım kuruluşları olarak hükümetten çeşitli vesilelerle yardım çalışanlarımıza destek vermesini ve Gazze’deki şiddete son vermesini istedik. Yardımları (Gazze’deki) sivil halka ulaştırmak isteseler de bomba yağmuru bunu imkansız kılıyor. Bu bombaların Hollanda’nın askeri desteğiyle atılması inanılmaz. “Buna son verilmeli. Mahkemeye gitmek daha önce atmadığımız bir adım ama gerekiyorsa maalesef başka yolu da yok.” şeklinde ifadelere yer verildi.

PAX örgütünün yöneticisi Martje van Nes yaptığı açıklamada, “Askeri malların insan hakları veya uluslararası insancıl hukuk ihlallerine katkıda bulunabileceği durumlarda bu tür ihracatlar kesinlikle yasaktır. Hükümetin bilerek bu konudan sapması anlaşılamaz. Açık uyarılara rağmen bu onları, yani ekipmanı, kullanımından müştereken sorumlu kılıyor.” Aşağıdaki değerlendirmeye yer verildi.

Gazze’deki bombardıman insani yardımları engelliyor

Açıklamada, Gazze’de devam eden bombardımanların insani yardım faaliyetlerini ciddi şekilde sekteye uğrattığı belirtilirken, şu ana kadar 100’den fazla BM insani yardım çalışanının öldürüldüğü, Oxfam Novib gibi çok sayıda yardım kuruluşu çalışanının da insani yardım faaliyetlerine son vermek zorunda kaldığı vurgulandı. bölgeyi terk edin.

Açıklamada, Hollanda’nın BM Genel Kurulu’nda insani ateşkes oylaması sırasında sesini yükseltmemesi nedeniyle Gazzelilerin kendilerini terk edilmiş hissettikleri ve ölümcül bir terör içinde yaşadıkları belirtildi.

“Hükümetimiz artık tüm güvenilirliğini kaybediyor.”

Uluslararası Af Örgütü Hollanda Şube Müdürü Dagmar Oudshoorn yaptığı açıklamada, “Hollanda hem Uluslararası Adalet Divanı’na (ICJ) hem de Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne (ICC) ev sahipliği yapıyor ve kendisini uluslararası hukukun savunucusu olarak göstermeyi seviyor. Ancak hükümetimiz, artık tüm güvenilirliğini yitiriyor.” “Gıda, su ve yakıt ablukası, insanların zorla yerinden edilmesi, okulların, hastanelerin ve gazetecilerin bombalanması gibi açık ihlallerden bahsedilmiyor bile. Hollanda, (İsrail’e) silah parçaları sağlayarak uluslararası insancıl hukukun ihlallerine suç ortağı olma riskini taşıyor. ” Formdaki ifadeler alıntılanmıştır.

Açılacak davada Hollanda hükümetinin kendi politika çerçevelerine, (temel) yasal yükümlülüklerine ve AB Ortak Davranış Belgesi ve Silah Ticareti Anlaşması (ATT) gibi ilgili uluslararası anlaşmalara uygun hareket etmesi istenecek. Davaya destek vermek üzere davet edileceği belirtildi.

haberzile.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu