Sağlık

“Her Yıl 1.8 Milyon Kişi Akciğer Kanserinden Ölüyor”

Türk Toraks Derneği, 1-7 Nisan Kanser Haftası münasebetiyle yaptığı açıklamada, erken evrede tespit edilen akciğer kanserinin uygun tedavi ile tamamen tedavi edilebileceğini vurgulayarak, akciğer kanserinin dünya ve dünyadaki kanserler arasında en ölümcül kanser olduğunu vurguladı. Hindi.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), akciğer kanserinin yılda yaklaşık 2,1 milyon yeni vakaya ve 1,8 milyon ölüme neden olduğuna ve bu nedenle en yaygın kanserlerden biri olduğuna dikkat çekiyor. 1956 yılından bu yana 1-7 Nisan Kanser Haftası ilan edilmesi nedeniyle çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. Türk TORAKS Derneği Göğüs Onkolojisi Çalışma Kümesi lideri Prof. Akciğer kanserinin tüm dünyada ve ülkemizde kanserler arasında en ölümcül kanser olduğunu söyleyerek akciğer kanserinde erken teşhisin değerine dikkat çekti.

Erken Teşhis Hayat Kurtarır

prof. Dr. Sözlerine şöyle devam etti: “Kanser günümüzde dünya çapında en yaygın ölüm nedenlerinden biridir. Ülkemizde kansere bağlı ölümler kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada gelmektedir. Özellikle akciğer kanseri, değerli bir sağlık sorunu olmaya ve dünya çapında kansere bağlı ölümlerin önde gelen nedenlerinden biri olmaya devam etmektedir. Tüm kanser türlerinin erken teşhisi ve tedavisi, hastalığın kontrol altına alınmasına yardımcı olabilir. Akciğer kanserinin erken evrede tespiti de çok değerlidir. Erken evrede tespit edilen akciğer kanseri, uygun tedavi ile tamamen tedavi edilebilmekte ve hastanın yaşama şansını artırabilmektedir. Akciğer kanseri dünyada ve ülkemizde kanserler arasında en ölümcül olanıdır.

Sigara Dumanı, Hava Kirliliği, Radon Alarmı!

Akciğer kanserinde sigara başta olmak üzere birçok faktörün olduğuna dikkat çeken Türk Toraks Derneği Bilim Kurulu Başkanı Prof. kilo kaybı. Sigara içiyorsanız ve bu semptomlardan herhangi birini yaşarsanız, doktorunuzla konuşmanız önemlidir. Birden fazla durumda, akciğer kanserine sigara içmek veya ikinci el dumana maruz kalmak neden olur, ancak hava kirliliği, radona maruz kalma ve genetik yatkınlık gibi diğer faktörler de akciğer kanseri gelişiminde rol oynayabilir. Akciğer kanserine yakalanma riskinizi azaltmak için, şu anda sigara içiyorsanız sigarayı bırakmanız ve ikinci el dumana, hava kirliliğine ve iş yeri kimyasalları gibi diğer akciğer tahriş edici maddelere maruz kalmaktan kaçınmanız faydalı olacaktır. Düzenli egzersiz, sağlıklı beslenme ve sağlıklı kiloyu koruma da akciğer kanseri ve diğer kanserlere yakalanma riskinizi azaltmanıza yardımcı olabilir.”

Akciğer Kanserinden Korunmanın En Etkili Yolu Sigarayı Bırakmaktır

prof. Dr. Çelik, akciğer kanserinden korunmanın en değerli yolunun sigarayı bırakmak ve sigara dumanından kurtulmak olduğunu belirtti. Bu yıl 1-7 Nisan Kanser Haftası’nda sizlerle paylaştığımız bu yazı ile erken teşhisin hayat kurtarıcı değeri olan akciğer kanserini ve akciğer kanserini önlemek için yapabileceğimiz ilk ve en değerli şeyin kansere yakalanmak olduğunu vurgulamak istiyoruz. sigara ve sigara dumanından kurtulun. 1-7 Nisan Kanser Haftası’nda sağlıklı yaşamın ve kanserle mücadelenin önemini bir kez daha hatırlayalım!” (BSHA-Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu