Haber

Dünya Bankası Uganda’ya verdiği mali desteği kesti

Dünya Bankası, HIV ve AIDS gibi hastalıkların yayılmasını önlemek için eşcinsel karşıtı bir yasa çıkaran Uganda’ya mali desteği kestiğini açıkladı.

Dünya Bankası’ndan yapılan açıklamada, eşcinsellik yasası yeniden revize edilene kadar Uganda’nın mali temelinin kesildiği paylaşılırken, “Uganda’nın eşcinsel karşıtı yasası Dünya Bankası değerleriyle temelden çelişiyor.” kelime kullanıldı.

Dünya Bankası’nın ırk, cinsiyet ve cinsel tercih gözetmeksizin yoksulluğu azaltmayı hedeflediğine dikkat çekilerek, Uganda’daki yasanın bu çabaları baltaladığına dikkat çekildi.

Uganda yönetimi, eşcinsel ilişkilerin HIV ve AIDS gibi hastalıkların yayılmasına neden olduğunu savunuyor.

Çıkarılan yasa ile 18 yaş altı bireylerin eşcinsel ilişkiye girmesinin ve eşcinsel ilişki yoluyla yayılan hastalıkların önüne geçilmesi amaçlanıyor.

Uganda’da eşcinsel karşıtı yasa

Kampala yönetimi, ölüm cezasını öngören ve eşcinselliği bir kabahat olarak içeren yasa tasarısını Mayıs ayında kabul etti.

Yasa ile HIV virüsü ve AIDS gibi hastalıkların yayılmasına neden olan kişilere ölüm cezası verilebilecek. “Eşcinselliği teşvik etme” suçundan 20 yıl hapis cezası öngörülüyor.

Öte yandan eşcinsel haklarını savunan kurumlara maddi yardımda bulunulması ve bu konuda her türlü yayının yapılması da kabahat kapsamına girmektedir.

Söz konusu yasağa özellikle Avrupa Birliği ve ABD’den tepki yağdı ve Uganda’ya yönelik vize kısıtlamaları gündeme geldi.

ugurludaghaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu