Haber

Bakan Koca’dan deprem bölgesinde vatandaşlara kritik uyarı: İçme ve ambalajlı sular tercih edilmeli

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin en ağır hasara yol açtığı illerden biri olan Hatay’da incelemelerde bulundu. Bakan Koca daha sonra kameraların karşısına geçerek son durumu aktardı. Sallama alanında şu ana kadar bulaşıcı bir hastalığa rastlanmadığını belirten Koca, vatandaşların şimdilik içme, diş ve fırçalama için ambalajlı suları tercih etmesi gerektiğini söyledi.

“GÖRÜNÜM RİSKİ İÇİN TEDBİRLERİMİZİ ALMAYA DEVAM EDİYORUZ”

Bakan Koca yaptığı açıklamada, “Afetin olduğu ilk anda üzerimize düşen ilk görev sağlık ocaklarımızı faal hale getirmek oldu. Sağlık sistemimiz yaralı olan her kişiye ulaşabildi. Her türlü salgın riskine karşı önlemlerimizi aldık. afetin 3. gününden itibaren köylerimize doktor ve ilaç malzemesi gönderilmektedir.Temel sağlık sistemimiz aile hekimliğidir.

“SUYUMU KLORLADIK”

Bu tür afetlerden sonra bilinen en riskli şey ise hijyenin bozulması nedeniyle salgın hastalık riskidir. Suyu düzenli olarak klorluyoruz. Depremin ilk günlerinde deprem bölgesinde portatif laboratuvarlarımızı işletmeye başladık. Sularımızı klorladık. Şebeke suyu Hatay ilimizin Antakya ve Defne ilçeleri dışından sağlanmaktadır. Temin edilemeyen yerlerde tankerlere su verilir. Belediyelerde sistematik olarak klorlama yapar.

“PAKETLİ SULAR TERCİH EDİLMELİDİR”

Afet nedeniyle su kalitesi uygun olmayabilir. Valilik veya kaymakamlığın ‘musluk suyu içilebilir’ açıklamasına kadar, içme ve diş fırçalamada ambalajlı su tercih edilmelidir. Çadır iskelelerinde içme suyu paketler halinde dağıtılmakta ve tanker suyu da klorlanmaktadır.

“DIŞARIDA BULAŞICI HASTALIK TESPİT EDİLMİYOR”

Bölgede herhangi bir bulaşıcı hastalık olup olmadığı düzenli olarak denetlenmektedir. Bugüne kadar herhangi bir bulaşıcı hastalık salgını tespit edilmemiştir. Kahramanmaraş ilinde 1 adet suçiçeği vakası bulunmakta ve izole edilmiştir. Rotavirüs nedeniyle hastanede yatan birkaç hastamız var. Bulaşıcı sarılık bugüne kadar tespit edilmemiştir.

“KİŞİSEL HİJYEN İÇİN BROŞÜRLER HAZIRLANIR”

Kişisel hijyen, bit ve uyuz için broşürler hazırlanmıştır. Bebek ve anne takibi, yenidoğan aşı takibi yapılmaktadır. Millet de devlet de burada. Uyandığımız felaketin sabahını hep birlikte saracağız. Her vatandaşımız iyileşene kadar var gücümüzle burada olacağız.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu