Haber

Almanya Dışişleri Bakanı Avrupa ve BM’de reform çağrısında bulundu

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Avrupa Birliği (AB), Birleşmiş Milletler (BM) ve diğer uluslararası kurumlara reform çağrısında bulundu.

Baerbock, Berlin’de düzenlenen Büyükelçiler Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı yürüttüğü savaşta Almanya’nın kendi güvenliği konusunda daha fazla sorumluluk alması gerektiğinin anlaşıldığını söyledi.

Bunun için Almanya’nın siyasi, ekonomik, askeri, sivil ve zihinsel olarak kendisini daha güçlü konumlandırması gerektiğini kaydeden Baerbock, ülkesinden Avrupa ve transatlantik ittifaklara ve diğer küresel iştiraklere yatırım yapmasını istedi.

Annalena Baerbock, Almanya’nın dünya siyasetinde aktif rol almasını talep ederek şunları söyledi: “Sadece kenarda duran değil, aynı zamanda oyunu şekillendirmeye hazır güvenilir bir takım oyuncusu olmak istiyorsak, her zaman başlama cesaretine sahip olmalıyız. şeyler.” dedi.

Ukrayna, Moldova ve Batı Balkanlardaki ülkelerin AB üyesi olacaklarını açıkça ifade ettiklerini hatırlatan Baerbock, şöyle devam etti:

“Ancak bu, 30’dan fazla ülkeden oluşan geleceğin AB’sinin eyleme geçebilecek güçlü bir birlik olması için şimdi cesurca hareket etmemiz gerektiği anlamına geliyor. Bu, iç reformları gerektiriyor. Bu nedenle, bazı ortaklarımızla dış ve dış ticaret konusunda çalışmamız gerekiyor. Nitelikli çoğunluk ile güvenlik politikası.” “Daha fazla karar almak için bir süreç başlattık. Bu konuda hâlâ fikir birliğine varamadık.”

Almanya Dışişleri Bakanı Baerbock, bunun yeterli olmayacağını ve AB’nin jeopolitik bir aktör olarak güçlendirilmesi için AB kurumlarında reform yapılması gerektiğine dikkat çekti.

BM’de de reform talebinde bulunan Baerbock, çok kutuplu dünyada bir düzenden bahsedildiğinde özellikle küçük ve orta ölçekli ülkelerin alarma geçtiğini belirtti.

Uluslararası düzeni daha da iyileştirmek ve ortakların kaygılarını dikkate almak istediklerini vurgulayan Baerbock, şunları kaydetti:

“BM Güvenlik Konseyi’ni düşünün. BM Güvenlik Konseyi’nde en son 60 yıl önce reform yapıldı. O zamandan bu yana sadece Almanya yeniden birleşmedi, Afrika, Latin Amerika ve Asya’da 60’a yakın devlet bağımsızlık arayışına girdi.” “Bu ülkeler haklı olarak masada söz sahibi olmayı ve uygun bir yer talep ediyorlar. Aynı şey uluslararası finans ve sağlık kurumları ile Afrika Birliği’nin masada daimi üye olması gereken G20 gibi formatlar için de geçerli.”

Mevcut zorlukların aşılması için “ortak araçların da geliştirilmesi gerektiğini” belirten Baerbock, birçok ülkenin artan borç yükünün altında ezildiğinden dolayı iklim zararlarına karşı yatırım yapamadığını, bu konuda analizlere ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.

haber-akcaabat.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu