Ekonomi

ABD’de işgücü maliyetleri ilk çeyrekte keskin bir artış göstererek tahminleri aştı

ABD’de işgücü maliyetleri yılın ilk çeyreğinde önemli bir artış kaydederek, ücret ve sosyal yardımlardaki artışla beklentileri aştı ve yılın başlarında devam eden enflasyon artışının altını çizdi. İşgücü giderlerinin kapsamlı bir ölçütü olarak kabul edilen İstihdam Maliyet Endeksi (ECI) son çeyrekte %1,2 yükseldi. Çalışma İstatistikleri Bürosu’na göre bu artış, dördüncü çeyrekte bir önceki %0,9’luk yükselişin ardından geldi.

Ekonomistler %1.0 gibi daha mütevazı bir artış öngörmüşlerdi. Yıllık bazda işgücü maliyetleri %4,2 oranında artarak dördüncü çeyrekte kaydedilen artışla aynı hızı korudu. ECI, iş kompozisyonu ve kalitesindeki değişiklikleri hesaba kattığı için politika yapıcılar tarafından yakından izlenmekte ve işgücü piyasasındaki sıkılığın önemli bir göstergesi ve çekirdek enflasyonun bir tahmincisi haline gelmektedir.

Bu rapor, geçen hafta açıklanan ve ilk çeyrekte fiyat baskılarının arttığına işaret eden verilerin hemen ardından geldi. Bugün, Federal Rezerv yetkilileri iki günlük politika toplantısına başlıyor. Fed’in gösterge niteliğindeki gecelik faiz oranını Temmuz ayından bu yana koruduğu %5,25-%5,50 aralığında tutması bekleniyor.

Mart 2022’den bu yana Fed politika faizini toplam 525 baz puan artırdı. Finansal piyasaların bir zamanlar Haziran ayı için öngördüğü faiz indirimi beklentileri şimdi Eylül ayına ertelendi.

Bazı ekonomistler işgücü piyasasında bir yavaşlama öngörerek borçlanma maliyetlerinin Temmuz ayı gibi erken bir tarihte düşürülebileceği beklentisini korurken, diğerleri Fed’in faizleri düşürmeye başlaması için fırsatın azalıyor olabileceğini öne sürüyor.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu