8. Pan-Avrupa Koridoru Ülkeleri Siyasi Diyalog ve İşbirliğini Tartışıyor
İtalya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, Bulgaristan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Mariya Gabriel, Arnavutluk Avrupa ve Dışişleri Bakanı Olta Xhaçka ve Kuzey Makedonya Dışişleri Bakanı Bujar Osmani, 8. Pan-Avrupa Koridoru ülkeleri olarak siyasi diyalog ve bölgesel işbirliği konularını ele aldı.
Adriyatik ve Karadeniz’in ortasında stratejik bir altyapı yatırımı olan 8. Pan-Avrupa Ulaşım Koridoru’nda yer alan ülkeler; İtalya, Arnavutluk, Bulgaristan ve Kuzey Makedonya’nın dışişleri bakanları İtalya’nın Brindisi kentindeki bir meydana geldi.
Bölge ülkeleri arasında siyasi diyalog ve iş birliğinin güçlendirilmesi konularının ele alındığı görüşmenin ardından dört bakan ortak basın toplantısı düzenledi.
Ev sahibi İtalyan Bakan Tajani, 4 ülkeden birinde dönemsel olarak durağan duruma gelme kararı aldıklarını belirterek, “8’inci Koridor, ekonomik kalkınma ve büyümeye olanak sağlayacak, ayrıca Balkan rotası boyunca insan kaçakçılığıyla daha iyi mücadele için harekete geçilmesine de olanak sağlayacağına inanıyorum” dedi.
Tajani, 8. Koridorun güney cephesinde siyasi açılımların gelişmesine yardımcı olabileceğine değinerek, Ukrayna’nın bu koridordan Karadeniz üzerinden iç pazara ulaşabileceğini söyledi.
İtalya’nın Batı Balkanlar’daki AB aday ülkelerinin katılım sürecini desteklediğini hatırlatan Tajani, “İlerleme ve büyümeyi garanti altına almak istiyorsak, bu ülkelerin bir an önce AB’nin modülü haline gelmelerini sağlamalıyız.” dedi.
Tajani, İtalya olarak Bulgaristan’ın AB Schengen bölgesine girmesinden yana olduklarını da belirterek, “Onların taahhüdü ile AB’nin dış sınırlarını daha güvenli hale getirmek için çalışabileceğimize inanıyoruz.” ifadesini kullandı.
Bulgaristan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Gabriel de Koridor 8’in sadece altyapı değil, aynı zamanda insan ve değişimlerini de sağlayacak stratejik bir proje olduğunu söyledi.
Arnavutluk’un Avrupa ve Dışişleri Bakanı Xhachka, “8. Koridor bizi birleştirecek ve biz de onu destekliyoruz” dedi. söz konusu.
Bir köprü konumunda olduklarını ifade eden Xhaçka, “Halklarımızı birleştiren bir köprünün iki ucuyuz. Köprü ne zaman işe yaradıysa halklar refaha kavuştu, ne zaman kapandıysa bir düşünün komünist rejim halklar çile çekti. Tiran’daki Berlin Süreci Zirvesi’nde bölge için yeni bir Avrupa finansmanı. Umarım vizyonunuz ortaya çıkar.” değerlendirmesini yaptı.
Kuzey Makedonya Dışişleri Bakanı Osmani, bu koridorun sadece bir yol olmadığına, geçtiği tüm ülkelerin NATO üyesi olduğuna işaret ederek, “Bu koridor sadece yolu değil, elektrik şebekelerini ve demiryolunu da içeriyor. Aynı zamanda bir NATO koridoru. Ukrayna’da yaşananlar açısından bu böyle. Sahip olduğunuzda daha da önem kazanıyor.” söz konusu.
Osmani, 8’inci Koridorun Kuzey Makedonya ve Arnavutluk gibi AB’ye aday ülkelerin Avrupa perspektifini hızlandırmaya hizmet edeceğini, tüm NATO üyeleri arasında ilişkileri sağlayabilecek engellerin aşılmasına köprü olabileceğini kaydetti.
Toplantının ardından yapılan nihai açıklamada, “stratejik değer” olarak tanımlanan 8. Koridorun hızlı bir şekilde hayata geçirilmesinin bölge istikrarına katkı sağlayabileceği, üçüncü tarafların etkisini azaltabileceği, hibrit tehditler, dezenformasyon ve sistem dışı olabileceği belirtildi. göç.